Krakel har cirklat kring temat döden, och läst utdrag från bland annat Martin Hägglunds bok Vårt enda liv. Erik, Karin och Michaela samtalar kring döden, spiritualitet, religion och tid. Men också om dödshjälp, self care, omsorg och arbete.

Att inse att vi består av bräckliga, materiella kroppar och att vår tid är ändlig är villkor för levandet. Att istället tro att jordelivet åtföljs av ett evigt efterliv går stick i stäv med andlig frihet, menar Hägglund. När vi skiljer ande/sinne från kropp/kött och strävar efter att transcendera det materiella, förlorar vi kontakten med oss själva och vår omgivning. Den typen av dualismer finner vi även i subjekt/objekt-relationen mellan människa och natur, en natur som fått utstå kapitalets, och manlighetens, exploatering och herravälde i hundratals år. Har religionen någon plats i politiken? Och finns det ett behov av andlighet, som den avförtrollade kapitalismen helt enkelt inte kan tillgodogöra människan? Detta och mer i avsnittet om vår enda död.

Nämns i avsnittet:

  • Gör Rojava grönt igen av Rojavas internationalistiska kommun (se även Abdullah Öcalan)
  • The Dispossessed (1974) av Ursula K. Le Guin
  • The Last Night: Anti-Work, Atheism, Adventure (2013) av Federico Campagna 
  • Essän Free time (från The Culture Industry: Selected Essays on Mass Culture) av T. Adorno
  • Vårt enda liv: sekulär tro och andlig frihet (2020) av Martin Hägglund
  • Re-enchanting the World: Feminism and the Politics of the Commons (2018) av Silvia Federici 

Omslagsbild: The Life Clock (1935) av Richard Teschner.

Krakelpodden är en antikapitalistisk podd om kroppen, språket, kulturen och politiken. Görs av föreningen Krakel i Malmö. Läs mer om oss på www.krakelkrakel.com.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Krakel. Innehållet i podden är skapat av Krakel och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.