Marxistisk crash course i polismakten
Avsnitt

Marxistisk crash course i polismakten

En crash course i polismakten, brott och straff. Högerns idéer om lag och ordning tar allt mer plats. Därför är det viktigt att nå ut med vårt narrativ. I detta poddavsnitt går Michaela igenom polismaktens uppkomst, historia och uttryck idag och ger en marxistisk förståelse av brott och straff. CW: Sexuellt våld.


DEL 1: Polisen och kapitalet sitter i samma båt

Centralt för polismakten är att upprätthålla ordning för att skydda kapital och privategendom. Om polisens historia, funktion och syfte – är det någon skillnad idag? Följ med på en resa genom lösdrivarlagar, reglementering och sociala medier. Originaltext: https://www.krakelkrakel.com/publicerat/polisen-och-kapitalet-sitter-i-samma-bat


DEL 2: Våldsamma ideologier skapar våldsamma individer – att tänka kring brott

Fyra teser om brott utifrån ett marxistiskt perspektiv. Samhället formar människan och inte tvärtom; ett narrativ som överheten ser till nästan aldrig hörs. Originaltext: https://www.krakelkrakel.com/publicerat/valdsamma-ideologier-skapar-valdsamma-individerReferenser och länkar:En del av Krakels temavecka där vi utforskar polisen – historiskt, kulturellt och politiskt. Du hittar allt kring #temapolis på vår instagram @krakel.krakel.


Krakelpodden är en antikapitalistisk podd om kroppen, språket, kulturen och politiken. Görs av föreningen Krakel i Malmö. Läs mer om oss på www.krakelkrakel.com.See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Krakel. Innehållet i podden är skapat av Krakel och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.