Hur hänger häxprocesserna ihop med kapitalismen? Silvia Federici menar att häxprocesserna var ett sätt att institutionalisera statens kontroll över kvinnans reproduktion, och att kriminalisera preventivmedel. 


Häxprocesserna legitimerades via den nya påstått "rationella och objektiva" naturfilosofin, där naturen och kvinnan sågs som oförutsägbara, kaosartade vildar som behövde kontrolleras genom mekaniska metoder. Ursprungsbefolkningar omvändes eller utplånades. Mark exproprierades. Naturen exploaterades. När vi började mekanisera världsbilden och rationalisera kroppen så innebar det också att alla inte fick självklar plats i detta livet. Kvinnor som kopplades samman med infertilitet – nuckan, horan, åldringen – brändes på bål. 


För att institutionalisera kvinnan i kärnfamilj och äktenskap, reglerades bland annat reproduktionen, och abortförbud blev kapitalets lierade. Abortförbud står i mitten av det venndiagram som är patriarkat, kristenhet och kapitalism. Det gör även häxprocesserna.


Denna essä av Michaela publicerades första gången, i en kortare version, i Radio Cyklopen #17: Vänster hand och motsols.


Referenser:

  • Matilda Joslyn Gage "Woman, church and state" (1893)
  • Silvia Federici "Caliban and the witch: Women, the body and primitive accumulation" (2004)
  • Åsa Bergenheim "Den liderliga häxan: häxhammaren och de svenska häxprocesserna" (2020)
  • Carolyn Merchant "Naturens död: kvinnan, ekologin och den vetenskapliga revolutionen" (1980)
  • Karin Johannisson "Den mörka kontinenten" (1994)


Nämns:

  • De magorum demonomania (1578) av Jean Bodin
  • The Malleus Maleficarum, Häxhammaren (1487) av Sprenger och Kramer


Omslagsbild: Louis Richardo Falero "The belated witch", sent 1800-tal.


Krakelpodden är en antikapitalistisk podd om kroppen, språket, kulturen och politiken. Görs av föreningen Krakel i Malmö. Läs mer om oss på www.krakelkrakel.com.




See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Krakel. Innehållet i podden är skapat av Krakel och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.