Den digitala kapitalismen enligt Marx
Avsnitt

Den digitala kapitalismen enligt Marx

I det här avsnittet fortsätter Mirjam samtalet om livet i den digitala kapitalismen, nu med Krakelmedlemmarna Katja och Anna-Klara. Avsnittet handlar om hur man kan använda Marx för att förstå både vad som är kapitalistisk kontinuitet och vad som är nytt i den digitala kapitalismen.


Är utvecklingen av digital teknik ett hot eller ett löfte för de arbetande människorna - eller kan man ens ställa frågan på det sättet? Varför får Instagram oss att glömma vem som gjort telefonen vi håller i handen - och till och med själva telefonen? Hur suddar det digitala livet ut både de tidsmässiga och rumsliga gränserna mellan arbete och fritid, produktion och konsumtion, liv och exploatering? Och vad är problemet med det?!


Nämns:

  • Christian Fuchs, ”Rereading Marx in the Age of Digital Capitalism” (2019)
  • Silvia Federici, "Wages Against Housework" (1975)
  • Allt åt alla Göteborg, "Att arbeta i pandemin" (2021)
  • David Harvey, "Spaces of Global Capitalism" (2006)


Krakelpodden är en antikapitalistisk podd om kroppen, språket, kulturen och politiken. Görs av föreningen Krakel i Malmö. Läs mer om oss på www.krakelkrakel.com.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Krakel. Innehållet i podden är skapat av Krakel och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.