#22 Starta eget och gör succé med Belgin Alalinli
Avsnitt

#22 Starta eget och gör succé med Belgin Alalinli

Sitter du på en briljant idé men vet inte om du vågar satsa? Starta eget är läskigt men kanske också det häftigaste som finns! Att bli sin egen lyckas smed så att säga. Expert på just detta är dagens gäst, Belgin Alalinli, som är chef för startups och entreprenörskap på SEB. Vilka branscher är framtiden, hur skriver man en bra affärsplan och hur hittar man finansiering? Det egna företagandet har aldrig förklarats så bra som av Belgin.


Vad är receptet för ett lyckat företag?

– Det finns inte bara ett svar. Det är många komponenter som ska lira med varandra för att ett företag lyckas. Man får ta sig en funderare själv – när tycker du att du har lyckats? Är det när du genomfört en idé för att tjäna pengar, för att göra världen till en bättre plats eller för att vara din egen chef. När tycker du att du har lyckats, säger Belgin Alalinli. 


Hur ser en bra affärsplan ut?

– En affärsplan är en karta för ditt företag, en karta för framtiden. Det finns olika mallar att ladda ner på nätet, flertalet är gratis. En affärsplan hjälper dig att fundera igenom hur din affärsmodell ska se ut och hur du ska tjäna pengar. Man funderar över hur marknaden ser ut, konkurrenter och så vidare. Det är bra att ha en genomarbetar affärsplan om man vill sälja in sin idé till investerare, kunder eller banken. 


Hur får man finansiering?

– Det tampas en del. med. Det bästa är om man kan vara med och finansiera själv. Kan man inte det kan man få stöd av det vi kallar family, fools and friends. Det finns bidrag man kan söka av Almi, som är statligt ägt. De erbjuder också lån till företag som vill starta igång. Och så gällande banker. Vi som bank behöver förstå hur du som företagare ska kunna betala tillbaka. 


Vad är viktigast att tänka på när man ska starta eget? 

– Kolla marknaden noga. Finns det företag eller personer som vill betala för din produkt eller tjänst? Jobba med ditt nätverk. Gör en plan. Skriv upp alla personer och företag som du kan lära dig något av eller ingå samarbete med och hör av dig till dem. Lita på din magkänsla och gör ditt bästa. Execution is everything. Man måste gå ut och göra, säger Belgin Alalinli.


Tro mig, Belgin gör en sjukt pepp på att dra igång ett eget företag. Massa insider insights bjuds på i Smarta cash #22 Starta eget och gör succé med Belgin Alalinli.See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Isabella Ahmadi. Innehållet i podden är skapat av Isabella Ahmadi och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.