Så styr storföretag forskningen och döljer risker
Avsnitt

Så styr storföretag forskningen och döljer risker

2002 presenterade ekotoxikolog Professor John Giesy sin banbrytande upptäckt - att de perfluorerade ämnena PFAS fanns i miljön. Det giftiga ämnet hade hittats i allt från sälar och isbjörnar i Arktis till floduttrarna i nordvästra USA och pingvinerna i Antarktis. Det här ledde till att 3M, vars produkter innehöll PFAS, tog ett unikt initiativ och valde att sluta tillverka det nyupptäckta miljögiftet. Något som inte var känt då var att 3M sen 70-talet vetat att deras produkter var giftiga för människor och djur. Dessutom hade Professor Giesy jobbat som konsult för storföretaget och i sin roll som redaktör på vetenskapliga tidskrifter hindrade han forskare från att publicera artiklar som påvisade att PFAS var skadligt.


Emma och Mattias pratar om hur det går till när storföretagen styr forskningen i en riktning som passar dem. Dessutom har Mattias pratat med filosof Sven-Ove Hansson om hur särintressen kan påverka forskning och hur vetenskapligheten kan upprätthållas.


Berättarröst: Peter Öberg

Producent: Clara Wallin


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Emma Frans och Mattias Öberg. Innehållet i podden är skapat av Emma Frans och Mattias Öberg och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.