Handtvättens historia och hur 1800-talets läkare spred död på sjukhusen
Avsnitt

Handtvättens historia och hur 1800-talets läkare spred död på sjukhusen

År 1846 tillträder en ungersk läkare vid namn Ignaz Semmelweis tjänsten som assistent vid den ökända första förlossningskliniken på Wiens allmänna sjukhus. De dåliga ryktena som omgärdar 28-åringens nya arbetsplats beror på att en oerhört stor andel av de nyförlösta kvinnorna på kliniken dör i barnsängsfeber. När en mamma drabbas av den fruktade sjukdomen går förloppet snabbt. Bara några dagar efter förlossningen avlider hon i symptom som liknar dem vid blodförgiftning. Semmelweis bestämmer sig för att göra allt som står i hans makt för att förstå varför så många kvinnor dör på kliniken och idag anses han vara handtvättens fader.


Emma och Mattias pratar om hur viktig handtvätten har varit för att stoppa spridningen av sjukdomar, samtidigt som ett överdrivet tvättande kan vara skadligt för oss människor. Dessutom har Emma pratat med psykolog Björn Hedensjö om tvångssyndrom kopplat till handtvätt och hur länge han tror att det intensiva handtvättandet kommer fortsätta efter att pandemin är över.


Berättarröst: Peter Öberg

Producent: Clara Wallin


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Emma Frans och Mattias Öberg. Innehållet i podden är skapat av Emma Frans och Mattias Öberg och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.