Dödshjälp – mänsklig rättighet eller rädsla för svaghet?
Avsnitt

Dödshjälp – mänsklig rättighet eller rädsla för svaghet?

Klockan två på eftermiddagen den 26 januari 2018 avslutade den 29-åriga Aurelia Brouwers sitt liv med hjälp av en läkare och sanktioner från den nederländska staten. Inte för att hon var dödssjuk utan eftersom hon led av psykisk sjukdom. Aurelia Brouwers död utlöste en hård debatt i Nederländerna som har en av de mest tillåtande eutanasilagarna i världen. För lagen ger inte bara personer med en terminal diagnos som obehandlingsbar cancer eller ALS rätt till dödshjälp utan också ibland till personer med psykiskt lidande. I Sverige har dödshjälp varit en omstridd fråga sedan 70-talet, stödet för dödshjälp är brett hos befolkningen medan Läkarförbundet har valt att ta avstånd från all form av dödshjälp. Emma och Mattias pratar om den komplexa frågan som i vissa sammanhang kan ses som en mänsklig rättighet med som också kan bli en slippery slope.


Dessutom har Emma pratat med thanatolog Philip de Croy om hur eutanasilagar ser ut i olika delar av världen och hur argument för och emot dödshjälp brukar se ut.


Berättarröst: Peter Öberg

Producent: Clara Wallin


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Emma Frans och Mattias Öberg. Innehållet i podden är skapat av Emma Frans och Mattias Öberg och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.