Bergh & Wernberg
Avsnitt

60: Privata professurer, Ted-heads och intellektuell hederlighet

I detta avsnitt tar vi avstamp i nyheten om en privat donation på 60 miljoner kronor till en professur i skolledarskap och ett nytt centrum för skolforskning vid Handelshögskolan i Stockholm. Donationen gav snabbt upphov till en debatt som bland annat handlade om förhållandet mellan privat och offentlig forskningsfinansiering samt om och hur privat finansiering styr inte bara forskningen utan också den politiska debatten på utbildningsområdet. Samtidigt som debattörerna uppenbart är oense om den aktuella donationen tycks alla sidor utgå från ett outtalat ideal om forskningens opartiskhet som är långt ifrån oproblematiskt. Vi diskuterar incitamenten för public intellectuals, fenomenet Ted-heads och varför det är viktigare att kräva intellektuell hederlighet än opartiskhet av forskare i samhällsdebatten.


LÄNKAR:

The Hans and Barbara Bergstrom Foundation gör en betydande donation till skolforskning

Jenny Maria Nilsson: Steg för steg bryter högerkrafter ner svensk skola (Aftonbladet)

Tove Lifvendahl: Det behövs fler privata donationer (SvD)

Why are Smart People So Dumb? (Youtube)

Lund forskar i parapsykologi (SR)

Philip Tetlock: Expert Political Judgment - How Good Is It? How Can We Know? (New Edition)

Hidden connections: Network effects on editorial decisions in four computer science journals (Journal of Informetrics)

Coronapolitikens konsekvenser - samtal mellan Lars Calmfors och Lars Jonung (Lund University Institute for Public Affairs)


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Andreas Bergh & Joakim Wernberg. Innehållet i podden är skapat av Andreas Bergh & Joakim Wernberg och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.