Vi är helt överens; Dora Bruder är den mest drabbande berättelse vi någonsin läst om jakten på och förintelsen av judiska människor under Andra Världskriget. Men det krävdes en andra läsning för att på allvar se jakten, utegångsförbuden och den obarmhärtiga behandling som den egna polismakten utsatte Paris judiska befolkning för under den tyska ockupationen. I första läsningen doldes allt detta delvis av det spännande mysteriet med den försvunna tonårsflickan. Blir du nyfiken? Häng med i vårt samtal och lär dig, tillsammans med oss, om Paris eget koncentrationsläger och om de säckar med brev där Parisbor vädjar till sin egen polismakt att de ska släppa de tillfångatagna judiska barnen.

Dokumentärserien om koncentrationslägret Drancy finns här: https://youtu.be/muO0AX8qBek

Essän som Mattias nämner heter Att skildra förintelsen - tre perspektiv av Josh Cohen. Publicerad i boken Bilder av Förintelsen (Levande historia, 1998)

Om ni blir nyfikna på oss så hittar ni oss här:

annawiderberg.se/

www.mattiaskvick.n.nu/bilder

Vinjettmusik: Summer Fun by Ahjay Stelino mixkit.co/free-stock-music/

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Mellan mörker och ljus. Innehållet i podden är skapat av Mellan mörker och ljus och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.