Nu kommer snabbtesterna som kan ge svar på om man är infekterad av covid-19. I Mölndal var man tidigt ute och där erbjuds nu all personal inom vård och omsorg ett test innan de börjar arbetspasset.

Eftersom covid-19 kan smitta även när man inte har symptom, finns det risk att personal sprider smitta till boende utan att de själva anar att de bär på viruset. Det ville man hindra i Mölndal och gjorde sig därför tidigt redo att inför varje pass erbjuda personalen testet, som tas med en pinne i näsan. Svaret har man på en kvart.

Ett antal personer har skickats hem med covid-19-diagnos, utan att alls känna sig sjuka, berättar Cornel Popa,  specialist i allmänmedicin och verksamhetschef  hos Distriktsläkarna i Mölndal.

  Vi hör också Anna-Katrine Pesola, specialist i klinisk bakteriologi och virologi vid Skåne universitetssjukhus, där man testar både personal och patienter, och Anders Johansson, ordförande i  Svenska hygienläkareföreningen. Alla tre anser att snabbtesterna kan vara ett viktigt verktyg för att hindra smittspridningen.

Programledare Annika Östman [email protected]

Producent Camilla.Widebeck [email protected]

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.