Tog mig in i din dröm inatt

Smög runt i din hjärnbark

Kröp intill varenda nerv du har

Sa "Tänk på mig, tänk på mig, tänk på mig, tänk på mig"

Så börjar Annika Norlins (artistnamn ”Säkert!”) låt Influensa. Vid många ohälsotillstånd förekommer beteendeförändringar som gemensamt kallas för

sjukdomsrespons. Där ingår bl a trötthet, sjukdomskänsla, ökad smärtkänslighet, minskad aptit, nedstämdhet och undandragenhet, och är ett slags stressreaktion som utlöses när en fara upptäcks i kroppen. Symptomen orsakas av inflammatoriska ”sjukdomssignaler” från kroppen till hjärnan. Vad händer när immunsystemet börjar signalera mer än vad som behövs och fortsätter trots att faran egentligen är över? Sist men inte minst: vad händer när ett sjukdomshot upptäcks utanför den egna kroppen, kanske hos en kollega som ser sjuk ut? Avsnittet handlar om beteenden som utvecklats för att hjälpa oss att undvika smitta i tider av sjukdom och beteenden som hjälper oss att bli friska när vi väl blivit sjuka. Medverkande forskare är vår egen poddprofessor Mats Lekander. Avsnittet spelades in den 6:e mars 2020, när Covid-19 utvecklats till ett globalt hot om sjukdom men ännu inte klassats som en pandemi av WHO.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Stressforskningsinstitutet. Innehållet i podden är skapat av Stressforskningsinstitutet och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.