65. Sunk cost Al-Qaida: USA-imperiet mot egengrävd grav i krigsherrarnas bakgård Afghanistan
Avsnitt

65. Sunk cost Al-Qaida: USA-imperiet mot egengrävd grav i krigsherrarnas bakgård Afghanistan

Avsnittet är Sponsrat av IG: https://www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893

Det är känt som krigsherrarnas oregerliga bakgård, en plats där falnande supermakter aldrig tycks kunna undvika att gräva sin egen grav.

Ja, det är Afghanistan vi pratar om, där mängder av imperier fallit samman, och den här gången tycks turen ha kommit till USA.

President Joe Biden har tillkännagett att loppet är kört och att USA kommer lämna Afghanistan efter exakt 20 år av strider som förvandlades från en snabb hämndaktion mot terrorsekten Al-Qaida till ett evigt krig som tre olika presidenter fick ärva.

Afghanistan har ännu en gång kommit att bevisa sig som en administrativ omöjlighet för världens i sin tid mäktigaste land, och de amerikanska kostnaderna har växt sig större i finansiella mått än för hela återuppbyggnationen av Europa efter andra världskriget, och i människoliv räknat fatalare än något annat pågående krig med amerikansk inblandning.

Hur blev det så här, varför har Joe Biden bestämt sig för att just nu, till slut, dra USA ur det sitt längsta krig, vad blir konsekvenserna för maktordningen i den sköra och allt geopolitiskt hetare intressantare regionen, och hur ska det gå för afghanerna?

Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledaren Martin Nilsson, och utrikesredaktör Joakim Rönning.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör FollowTheMoney. Innehållet i podden är skapat av FollowTheMoney och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.