FollowTheMoney
25. Maffian, människohandeln och börsbolagens barnarbetare
Avsnitt

25. Maffian, människohandeln och börsbolagens barnarbetare

Flera hjälporganisationer har de senaste veckorna hävdat att det coronavirusutlösta kaoset oundvikligen varslar om goda tider för det moderna slaveriet, där människohandlare och maffia står som vinnare på ena sidan av ekvationen, aningslösa börsbolag står på den andra och de allra mest fattiga och utsatta sitter fastklämda i mitten.

Det är redan konstaterat att de svåra förhållandena i världsekonomin orsakar lidande för den reglerade vita ekonomin, i vars ställe den svarta ekonomin nu vädrar morgonluft och breder ut sig i det vakuum som skapats av pandemins härjningar.

Näringslivets lönsamhetsförutsättningar pressas från flera håll och multinationella bolag med globala leverantörskedjor gör allt för att dryga ut vinstmarginalen.

Trots att den humanistiskt inriktade trenden bland storbolagen är tydlig finns således också en ökad risk för nya skandaler i våra stora börsbolag, som trots hundrasidiga hållbarhetsrapporter ständigt ertappas med omänskliga arbetsförhållanden i utvecklingsländer.

Hur kan det vara möjligt att världens största företag fortfarande brottas med samma problematik – slaveri – trots ett drygt århundrade av gemensamma fördömanden?

Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storpolitik och börsen. I det 25:e avsnittet pratar programledaren Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning om maffians infiltration av den moderna ekonomin och om den grövsta organiserade brottsligheten som finns.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör FollowTheMoney. Innehållet i podden är skapat av FollowTheMoney och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.