FollowTheMoney
23. Guldruschen: Valutakollapsens början eller bara vanlig alkemi?
Avsnitt

23. Guldruschen: Valutakollapsens början eller bara vanlig alkemi?

På några månader under pandemivåren 2020 steg priset på den ädlaste av de brett handlade metallerna allt närmare de högsta nivåerna på ett årtionde. Samtidigt som en viruspandemi spred skräck på finansmarknaderna och i princip alla andra tillgångsslag rasade, repade guldinvesterare mod och analytikerna tävlade i att ge den mest rosenskimrande utsikten för priset.

Men sambanden var inte solklara och många ställde sig frågan om vad det egentligen är som väntar för vår viktigaste ädelmetall; alla valutors moder vars skimrande och förrädiska natur förtrollat människan in i allt från alkemisk genialitet till girig dumhet under årtusenden. Står ett nytt paradigmskifte för dörren, där bilden om det mytiska värdet ska blekna och så kallade säkra hamnar ska svämmas över i pandemins flodvåg?

FollowTheMoney är en podcast från Nyhetsbyrån Direkt, Nordens ledande nyhetsbyrå inom ekonomi och finans, av och med programledaren Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör FollowTheMoney. Innehållet i podden är skapat av FollowTheMoney och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.