FollowTheMoney
18. Pandemin, oljekrisen och den nya världsordningen
Avsnitt

18. Pandemin, oljekrisen och den nya världsordningen

Den ekonomiska katastrofen gjorde sig påmind på samtliga världens marknader under våren 2020, när länder förbjöd medborgare att leva sina vardagsliv under pandemin orsakad av covid-19. Men på den globalt viktigaste råvarumarknaden nådde spänningarna aldrig tidigare skådade proportioner.

Ända sedan coronavirusutbrottet i Kina under årets absoluta inledning hade det bespottade men för den moderna världen livsnödvändiga svarta guldet fallit brant, priset raderade ut nära 70 procent på bara några dagar, och i mars stod oljebranschen plötsligt med den egna handelsvaran upp över öronen.

Fler och fler oljebranschaktörer drog sina sista andetag - men inte av coronaviruset i sig utan som drunkningsoffer i den egna handelsvaran. Priskraschen var brutalare än någonsin tidigare och kedjeeffekterna har slagit världens förståsigpåare med häpnad sedan efterfrågekraschen följts av en maktstrid mellan några av världens mäktigaste producentländer – skurkstaterna Saudiarabien och Ryssland.

Hur länge kan priskraschen fortsätta innan det innebär dödsstöten för hela oljebranschen - och vad är det för världsordning vi kommer se när coronapandemins ekonomiska katastrofscenario kan betraktas i backspegeln och maktstriden i världens viktigaste råvarumarknad är över?

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör FollowTheMoney. Innehållet i podden är skapat av FollowTheMoney och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.