Efter att man har rensat och gjort fint, hur gör man då för att upprätthålla ordningen? Det pratar vi om med ordningskonsulten Sara Therén från Ordningsexperterna.

Sammanfattning

Dagliga rutiner att lägga tillbaka.Fortsätta rensa.“Don’t put it down – put it away.” = Lägg inte ned det, lägg undan det. Gör klart om du håller i någonting.Vana att alltid se sig om när man lämnar ett rum om något ska med.Trappkorg för saker som ska upp för trappan.Påminnelser (t.ex. i mobilen) att plocka undan efter sig.Varje kväll 15 min att plocka undan, t.ex. före eller efter tandborstning.Får inte titta på serier innan jag har plockat undan.Flexibel med barn så att de får minnas det som ett trivsamt och harmoniskt hem. Vilka områden ska jag släppa? Välja sina strider. Där jag har specifika åsikter får jag ansvara för att hålla ordning.Märker du att det alltid hamnar nya saker på bänken – vad är det och varför? Kan det få sitt hem i anslutning till den platsen? T.ex. hållare till att-göra-papper, förvara i en låda under bänken osv. Utkorg – plats för det som ska ut ur huset, t.ex. plats för kläder att skänka till välgörenhet. Det uppmuntrar till att fortsätta rensa. (Fyra kategorier: spara, skänka, sälja, slänga)En sak in – en sak ut.Små projekt i stället för “på lördag lägger jag hela dagen på detta”. Lätt hänt att stora projekt inte blir av. Att ställa undan saker direkt underlättar.Man blir aldrig klar utan måste upprätthålla men det går snabbare nästa gång. Man hittar fler saker att rensa.Våga prata om sakerna. Känslorna sitter inte i sakerna även om de blir en representation.

Dagens avsnitt sponsras av Strukturkalendern (strukturkalendern.se).

Bra – bättre – bäst: 

Bra: Rutinerna sitter rätt bra förutom återvinningen sedan återvinningsstationen flyttats.Bättre: Komma i rutin att göra sig av med återvinningen.Bäst: Hänga upp den på något annat man redan gör, t.ex. om jag ska ta bilen måste jag fylla den med återvinning.

Veckans prova på:  Gör ett litet projekt (i stället för att vänta in tid och energi att göra ett heldagsprojekt).

Mer från Sara Therén hittar du på ordningsexperterna.se eller under namnet Ordningsexperterna på Facebook eller Instagram.

Redigering: Marvin Varjus

Musik: Simon Lundberg

Frågor? Skriv till hej(snabel-a)strukturpodden.se eller fyll i kontaktformuläret på strukturpodden.se.

Facebookgrupp: Gå gärna med i vår Facebookgrupp Strukturpodden där du kan ställa frågor, kommentera avsnitten och hjälpa andra som längtar efter mer struktur.

Stötta Strukturpodden: Förutom att dela podden med andra kan du stötta oss på olika sätt, t.ex. köpa Strukturkalendern, handla via våra provisionslänkar eller ge en gåva. Läs mer här.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Strukturpodden. Innehållet i podden är skapat av Strukturpodden och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.