Rättvis frihet – Helena Jäderblom, Percy Bratt och Judiska museet
Avsnitt

Rättvis frihet – Helena Jäderblom, Percy Bratt och Judiska museet

Rättvis frihet – ett samtal om våra fri- och rättigheter mellan Helena Jäderblom, ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen och tidigare domare vid Europadomstolen för mänskliga rättigheter och advokaten Percy Bratt som företrätt bland andra pastorn Åke Green som åtalades för hets mot folkgrupp. Bratt har tidigare även varit ordförande för Civil Rights Defenders.

I detta samtal dyker vi ner bland våra rättigheter, friheter och skyldigheter i förhållande till vårt rättssystem. Avstamp tar vi hos Judiska museet och ett dokument från 1700-talet, judereglementet. Sen tar vi vägen via individens rätt att utöva sin religion, vidare via burkaförbud i Frankrike, ändringen av grundlagen i Ungern och de konstitutionella rättsprinciperna som juridiken bygger på idag och så siar om hur de principerna kan tänkas se ut i framtiden.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Museer. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Museer och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.