Psykisk ohälsa är idag den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Förutom att det är ett stort personligt lidande för de som drabbas av psykisk ohälsa så påverkar det också organisationen där personen jobbar på olika sätt. En medarbetare och viktig kugge i verksamheten mår dåligt och kanske inte kan utföra sina arbetsuppgifter som vanligt, i värsta fall blir personen sjukskriven och man förlorar en medarbetares och kollegas närvaro och kompetens under en längre tid. Dessutom blir det ju ekonomiska konsekvenser för en organisation när medarbetare blir sjukskrivna. Att arbeta systematiskt för att förebygga att medarbetare drabbas av ångest, depression, stress eller andra psykiska besvär till följd av arbetet är både nödvändigt och lönsamt. Men hur gör man det? Och vad gör man när en medarbetare redan har drabbats?

Det ska vi prata om idag i den allra första podden Arbetsmiljösnack från Myndigheten för arbetsmiljökunskap. Jag heter Liv Nilsson och idag ska jag träffa Gunnar Bergström, professor i arbetshälsovetenskap och verksam vid Högskolan i Gävle och Karolinska institutet.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Myndigheten för arbetsmiljökunskap. Innehållet i podden är skapat av Myndigheten för arbetsmiljökunskap och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.