Perspektiv - med Per Grankvist

Algblomningar, bottendöd, utfiske är ord som vi ofta använder när vi talar om Östersjön. Men innanhavet har varken inte förgiftat sig själv eller övergött sig själv. Det är ditt och mitt fel. Samtidigt är Östersjön en märklig hybrid av hav och sjö, salt och sött med sin egen logik och bottendöd är inget nytt fenomen utan har anor långt bakåt i historien. Och runt detta innanhav finns dessutom många länder som direkt eller indirekt påverkar dess hälsa. Den perfekta personen att ge perspektiv på Östersjön är Elinor Andrén. Hon är docent i naturgeografi vid Södertörns Högskola där hon forskar på klimat- och miljöförändringar i Östersjön.

Saker som nämns i podden

Båttvättar - Boatwasher har flest tvättar längs kusten men det finns många mindre som är lika bra.

Havstulpanvarningen hjälper dig förstå när havstulpanen sätter sig så att du vet när du ska tvätta båten. SMS:a "havstulpan start" till 71120 för att få larm till din telefon.

YouTube-videon om hur praktiskt det är att slänga saker överbord (!). ”Sök på Sjövett 1964"

Bokrekommendationer

Biological Oceanography of the Baltic Sea (forskningantologi) 

Växter och djur i Östersjön - en fälthandbok - 

Eat Good : recept som förändrar världen - Rockström, Bignet, Landqvist. 

-----

"Perspektiv" är en podd från Vadvivet.se Varje dag förklarar vi aktuella ämnen ur nya perspektiv på Instagram @vadvivet och på vadvivet.se Följ Per Grankvist på @pergrankvist och läs hans texter på pergrankvist.se

Programledare: Per Grankvist. Producent: Gabriella Lahti. Podden görs av VVV Media för Vadvivet.se For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Vad Vi Vet. Innehållet i podden är skapat av Vad Vi Vet och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.