Världen är inte logisk. Men likväl finns det mycket i världen som man kan beräkna. Världen är oförutsägbar, men det går likväl att göra prognoser som visar sig värdefulla. En känsla är bara en känsla, men den går ändå fint att placera in i en saklig modell.

Allt det här kan låta som motsägelser men som du kommer att höra kan matematik användas i vardagen för att förklara en hel rad andra saker. Få förklarar det här lika bra som David Sumpter, professor i tillämpad matematik vid Uppsala Universitet och författare till boken “Tio ekvationer som styr världen” Det blev ett samtal om stort och smått, om varför sannolikhetslära är viktigare än huvudräkning, om nyttan med att försöka förstå världen genom flera modeller samtidigt och förhållandet mellan moral och matematik.

Bokrekommendationer:

David Sumpter föredrar fiktion för att förstå den mänsklig psykologin, exempelvis böcker av Ove Knausgård, Rachel Cusk och Lena Andersson.

Inom matematik rekommenderar Sumpter Probability theory - the logic of science av E.T. Jaynes

Producent: Jens Back och Per Grankvist. Klippning Hanna Brandén och mixning av Stray Dog Studios. När du delar i sociala kanaler, använd #perspektivpodden

Perspektiv är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss i dina sociala kanaler om du vill ha faktabaserade förklaringar av aktuella händelser - varje dag.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

This is a public episode. If you would like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit vadvivet.substack.com

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Per Grankvist. Innehållet i podden är skapat av Per Grankvist och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.