”Jag behöver inte viljestyrka, kampen är över.”

Johan, Anna och Roger träffas för det sista fyllesnacket för terminen, där vi försöker svara på bra frågor från våra lyssnare. Vi pratar om att vara hälsosam - eller inte, om att inte vilja vara en ”jävla” renlevnadsmänniska, om att börja röka i nykterheten, om att ta bort belöningar, om att vilja hålla kvar vid det liv man känner till, om att ett nyktert liv var/är ett okänt liv, om att vara nykter är att offra något, om att det var ändå roligt att dricka ibland - och jävligt svårt att släppa taget om det, om hur det var i början av nykterheten, om hur det var att vara fyra veckor på behandlingshem, om hur lång tid det tog att få en stabil nykterhet, om hur man ska bete sig som nykter, om att vi måste jobba i stegen för att kunna leva nyktra, om att ge upp och kapitulera – hur gör man?, om att ”inta en neutral hållning” till alkohol, om att fatta så lite som möjligt, om att släppa taget, om att inte behöva bry sig om hur det faktiskt funkar, om att lita på processen och ”underkasta sig detta enkla program”, om att det tar olika lång tid att jobba i stegen, om hur man väljer sponsor, om betydelsen av kl. 19:40, om att dela på möten, och om att tolvstegsgemenskaper egentligen inte borde funka.

Vi rundar av med att konstatera att det är svårt att svara på frågor om hur allt funkar och hur lång tid saker tar i nykterheten. Vi får börja med att ge upp, sluta kämpa och släppa taget - sen är det bara att jobba i stegen ;) Och med detta avsnitt så tar Alkispodden sommarlov. Vi hörs när vi hörs. Ha en skön sommar allihop!

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Johan & Roger. Innehållet i podden är skapat av Johan & Roger och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.