”Jag har nog alltid varit lite rebell”
 
Erik Erichsen är allmänkirurg från början, och kom till Etiopien redan 1977 under sin utbildning. Han berättar att ingen var intresserad av ortopedi vid den tiden - folk vill bli kirurger, och att räta ut armar och ben var inte så spännande.
 
"I början av min karrär hade vi knappt några ortopeder! Frakturbehandling låg under allmänkirurgin och ortopedi sågs som vänsterhandsarbete på den tiden.”
 
Rebellkirurgen har spenderat långa perioder i Etiopien tilsammans med sin fru Senait. Den sista perioden bodde de och verkade där i 10 år, vid ett sjukhus som från början byggts upp av en amerikansk doktor.
 
”Jag har ju blivit känd mest för mina uppfinnarmetoder - men det var ju bara av nöd för där fanns ingenting! När vi lämnade efter 10 år var situationen en helt annan - helt modern utrustning, digital röntgen, ultraljudsapparater… som blivit möjligt pga donationer”
 
Redan tidigt i karriären fanns det tankar kring hur det går att lösa saker på okonventionellt sätt
 
 ”Då hade man större utrymme i svensk sjukvård. nu finns det inget svängrum, det går inte att avvika från utstakade vägar. Man tar inte vara på individernas unika förmåga. Vi är olika! Det tycker jag landstinget helt har missat. Latmaskarna frodas - men det är ju inte bra för patienterna”
 
Välkommen till ett spännande avsnitt där rebellkirurgen berättar om sin karriär, sitt arbete i Afrika och om vad svensk sjukvård kan lära av Etiopien.
 
 
 
Länkar:

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Malin Zimmerman. Innehållet i podden är skapat av Malin Zimmerman och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.