Dagens Juridik
Dagens Juridik dokumentär - Fallet Tova Moberg
Avsnitt

Dagens Juridik dokumentär - Fallet Tova Moberg

Dokumentär om en av årets mest uppmärksammade rättegångar - Dagens Juridik lanserar podd

- Det har länge efterfrågats att Dagens Juridik inte bara ska erbjuda TV-program som riktas till vår mer initierade publik utan även andra former av media som kan öka allmänhetens intresse och förståelse för hur juridiken fungerar, säger Marcus Bouvin, VD för Blendow Publishing.

Utvecklingsgruppen för Dagens Juridik kom till slut fram till att ett bra sätt att nå upp till detta är att producera dokumentärer som poddcasts som bygger på autentiskt ljudmaterial från rättegångar.

Uppmärksammad mordrättegångDagens Juridik har valt fallet med rättegången om mordet på Tova Moberg som pilotavsnitt. Det har producerats av kriminaljournalisten Agnes Loman.

- Det som sägs under en rättegång utgör ju till stor del den koncentrerade essensen av hur vårt rättssystem fungerar. Om man låter verkligheten tala sitt tydliga språk då kan det ge en bra bild av både juridiken och det brott som prövas i rättegången, säger hon.

- Det här tragiska fallet innehåller mycket fakta men också otroligt mycket känslor så det måste hanteras både respektfullt och med journalistisk omsorg. Det tycker jag att vi har lyckats med.

"Tar gärna emot respons"I takt med att Dagens Juridik växer blir den andel av läsekretsen som inte är jurister allt större. Tanken bakom DJ Dokumentär är därför att ge en bild av rättsväsendet även för dem som inte regelbundet besöker eller deltar i rättegångar.

- Vår förhoppning är att det första avsnittet ska landa i god jord och nå ännu längre ut än vi gör idag, utanför juristskrået, säger Marcus Bouvin.

- Vi ser det som ett pilotavsnitt och tar gärna emot respons. Om vi får de signaler vi hoppas på är vi redo att skruva upp tempot för den här satsningen!