P3 Musikdokumentär

Han gör världsturnéer andra svenska artister bara drömmer om. Det här är berättelsen om en datanörd från Halmstad som blev en av Sveriges största musikexporter genom tiderna.

Med trancelåten Boten Anna tog Jonas "Basshunter" Altberg över topplistor runt om i Europa sommaren 2006. Några år senare slog han igenom i England med debutskivan Now You're Gone  och blev en av Europas största artister. Men vägen dit var lång och krokig. Inte ens hans egna föräldrar trodde på honom.

   P3 Musikdokumentär om Basshunter är historien om pojken som slog igenom helt på egen hand. Jonas Altberg var utsatt i skolan och hamnade i dåligt umgänge. Men genom musiken hittade han en tillflyktsort. Musiken kommer också ta honom hela vägen till toppen av Englandslistan, både för singlar och album. Av svenska artister är det endast Abba som legat längre på listan i den moderna popmusikens hemland. Men kändisskapet har ett pris: hans sexbilder läcker ut på nätet och han blir jagad av vilda paparazzis i Magaluf på Mallorca. Och i Sverige tävlar recensenter och tyckare om vem som kan ge den hårdaste dissen till den svenska trancestjärnan.

Medverkar gör Jonas "Basshunter" Altberg, hans pappa Göran Altberg, ex-flickvännen Emely, DJ Rolle, managern Henrik Uhlman, engelska managern Scott Simons och lillebror Joakim Altberg.

En dokumentär av Sigge Dabrowski

Producent: Robin Jonsson

Exekutiv producent: Axel Winqvist

Inläsning: Hannah Engberg

Tekniker: Fredrik Nilsson

P3 Musikdokumentär är en produktion av Tredje Statsmakten Media AB.

Klippen i programmet kommer från SVT Nyheter, Sommarkrysset, Nya Vågen, Morgonpasset i P3, BBC, Celebrity Big Brother UK och Allsång på Skansen.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.