I det hundrafyrtiofjärde avsnittet av ”Maratonlabbet - en podcast om löpning” pratar vi om relativ energibrist och viktoptimering med forskaren och näringsfysiologen Anna Melin. Anna är en av landets främsta experter på ämnet och förklarar hur olika processer i kroppen kan sluta att fungera om man under en längre period får i sig mindre energi än vad man gör av med. Sämre benhälsa, svagare immunförsvar, menstruationsbortfall, minskad sexlust och såklart sämre prestationsförmåga är några saker man kan drabbas av, trots att man är viktstabil.

Vi pratar också om viktoptimering, hur eliten använder sig av det, om det är något som motionärer ska hålla på med, vilka effekter det kan ge och om det är värt risken att hamna i relativ energibrist eller i värsta fall utveckla en ätstörning.

Följ Maratonlabbet under hösten om ni vill höra om Erik lyckas hämta sig efter EM i 24-timmars och om Johan kan SM-kvala på maraton i december.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Johan och Erik. Innehållet i podden är skapat av Johan och Erik och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.