Att föda i vatten berör allt fler (både fysiskt och mentalt) och fördelarna med det varma vattnet är många, som bl a att förlossningsförloppet ofta blir kortare relaterat till en ökad dos oxytocin. På samma sätt ger det smärtlindring, det vi kallar aquadural då även det kroppsegna "morfinet", hormonet endorfin får en skjuts i rätt riktning. 

De fysiologiska fördelarna är som sagt många men finns även nackdelar och när rekommenderar vi inom vården att avstå eller vara försiktiga? Och hur kan min partner vara delaktig? Svaren får du i dagens avsnitt där vår gäst är barnmorskan Cita Lundin som håller föreläsningar och workshops om just vattenfödslar är påläst och uppdaterad för din skull!. 

Förlossningsvården bör inte polariseras utan öppna upp för alternativ utöver högteknologisk sjukhusfödsel eller hemfödsel. Att allt fler födande är positiva och ser möjlighet att föda i vatten är väl underbart!? Men det viktiga är att du gör det som du känner dig trygg med.

Dagens avsnitt är på begäran från våra följare så håll till godo och lyssna till ännu ett informativt avsnitt om vattenfödsel. 

Om du skrollar ner bland våra tidigare avsnitt hittar du även där olika inriktningar gällande att föda i vatten:

11/3 2021 Asabea Britton

19/9 2019 Hanna Ulfsdottir 

1/8 2019 Ingela Wiklund

10/10 2017 Angelica Lagergren

Du kan följa barnmorska Cita och hennes gedigna arbete på http://magplasket.se/barnmorske-akademin/ eller instagram @barnmorskeakademin.se

Vi finns även på www.babyzblogg och @babyzpodcast -följ oss gärna!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Rebecka & Carina. Innehållet i podden är skapat av Rebecka & Carina och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.