När Sigtuna grundades, för över 1000 år sedan, var staden toppmodern. Nu handlar arkitekturen i staden inte längre om att experimentera utan konservera.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sju minuter in i avsnittet har det smugit sig in ett faktafel, då Mark Isitt pratar om Sankt Olofs kyrkoruin. Han säger att den är döpt efter Olof Skötkonung, något som inte stämmer.

I Sigtuna är det mesta gammalt, och konstigt är väl inte det. Staden är Sveriges äldsta i dag bevarade stad. Men det är så välbevarat att det nästan har karaktär av friluftsmuseum. 

Det är lite musealt alltihop här, det går inte att komma ifrån. Det är lite "Disneyland".

Mark Isitt

De människor Mark Isitt möter i Sigtuna är överens om att om man ska bygga nytt i staden, då ska det byggas i gammal stil. Och vill man se progressiv arkitektur – då är Sigtuna kanske inte rätt resmål. Här handlar det om att konservera, vilket ändå kan vara lätt att sympatisera med, enligt Mark Isitt.

– Men samtidigt ska man komma ihåg att när Sigtuna etablerades, då var staden ett experiment och man var först med mesta.

De nya husen med den gamla stilen tror Mark Isitt inte lurar någon. Istället ser han det som att man slarvar och försvarar sig med att man i alla fall bygger i gammal stil.

Ja, men ni bygger inte på gammalt sätt, man ser igenom hela projektet!

Mark Isitt

Han beskriver det som att det känns som att man tror att det är okej att addera dålig arkitektur till bra arkitektur, så länge den ser gammal ut. Det får Sigtuna se upp med! 

Hör hela Stadsinspektionen från Sigtuna i ljudklippet.

Stadsinspektionen[email protected]

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.