Stadsinspektionen

Allt börjar så bra i Norrköping. En ståtlig station, palatslika stenhus och ett otroligt industriområde. Men ju längre upp man kommer i staden desto mer märks det att den varit nära ett sammanbrott.

Steg för steg förändras den makalösa staden man möts av när man anländer till Norrköpings centralstation. Efter en bits promenad på Drottninggatan, den spikraka gata som går längst stadens centrum, så går det från palats till simpel marknadsplats.

Det liknar ett centrum byggt enbart för ungdomar.

Det är liksom Smurfhits fast i stadsbyggnad

Mark Isitt

Att 60-talet gick hårt åt Norrköping är tydligt. Då kallades man "rivselstaden" och över 70 procent av den gamla bebyggelsen lär ha försvunnit. Detta samtidigt som textilföretagen lades ner, ett efter ett.

Ur det perspektivet måste man se Drottningsgatans rent anabola shoppingbyggen. Som en stad på gränsen till sammanbrott, säger Mark Isitt.

Men längst upp på gatan hittar man Sten Samuelsons betongbrutalistiska stadsbibliotek.

Stadsbibblan gör vad de kan för att ge stan lite värdighet efter den totala genomklappningen på 60-talet.

Även om lite utrensning vore på sin plats gällande interiören.

De nakna fina oktagonala pelarna har fått finnar i form utan väggkontakter och övervakningskameror. 

Mark Isitt

Det är tur att man har industriområdet, som ligger mitt i stan intill Motala ström. Det en labyrint av tunnlar, spänger och gränder i total kontrast i den rätlinjiga rutnätsstaden runt omkring. Det är en del av Norrköping som inte har någon motsvarighet i landet.

 Det är världsarvsklass på det gamla industriområdet, säger Mark Isitt.

Hör hela Stadsinspektionen från Norrköping i ljudklippet.

Stadsinspektionen stadsinspektionen@sverigesradio.se

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.