Stadsinspektionen

När industrierna lägger ner i en stad är det lätt att tappa fotfästet. Men det har inte hänt i Borås. Där har man istället öst på med modern arkitektur och offentlig konst.

Stora torget säger allt om Borås historia. Staden växte från 8000 till 58 000 invånare på 50 år och ingenting kunde stoppa Borås. Man byggde med ett väldigt självförtroende och en osviklig känsla för det moderna vilket syns tydligt på stadens torg.

Det sjunger om det här torget.

Mark Isitt

Byggnaderna runt torget är som en provkarta över 100 årens arkitekturstilar, säger Mark Isitt.

Nationalromantik blandas med über-modernism. Längst långsidorna stryker vita strama marmorbyggnader från 60- och 70-talet, medan kortsidorna håller sig till klassiska tegelbyggnader. På en av kortsidorna hittar man Ivar Tengboms rådhus från 1910 nationalromantik innan nationalromantik ens fanns. 

Mm så flott!

Ett skäl till stadens nyvunna självförtroende stavas storsatsning på offentlig konst, enligt Mark Isitt. Nästan alla såriga brandgavlar som 60-talets rivningar lämnade efter sig i staden smyckas nu av verk av kända gatukonstnärer och i city finns runt 50 olika skulpturer.

Det som är fantastiskt med de här skulpturerna är att de skapar platser av platser som annars inte varit någon plats.

Mark Isitt

Hör hela Stadsinspektionen från Borås i ljudklippet.

Stadsinspektionen stadsinspektionen@sverigesradio.se

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.