Trad-Podden 8a: Ett vildvuxet samtal med Tornedalens frihetliga bard Pär Hulkoff, del 1
Avsnitt

Trad-Podden 8a: Ett vildvuxet samtal med Tornedalens frihetliga bard Pär Hulkoff, del 1

Hej och välkomna till en ny säsong av Trad-Podden!

Efter att ha fokuserat till stor del på historiska aktörer inom folkmusiken, kommer jag nu presentera några intervjuer med samtida musiker med anknytning till folkmusiken. Först ut är en lång intervju med den samtida barden Pär Hulkoff från Hedenäset i Tornedalen.

Pär har en lång karriär inom främst hårdrocken och skördat stora framgångar med sitt band Raubtier. Grunden till hans musik är folkvisan och bakom väggen av tunga elgitarrer och trummor hörs tydlig inspiration från de folkliga musiktraditionerna i Tornedalen. Hans krasst skrivna texter behandlar ofta teman som rör personlig frihet och den enskilda människans kamp mot överheten. Pär när också ett stort intresse för äldre tiders historia och har forskat om allt från kvänerna i norra Skandinavien och Finland till hunnerna på den eurasiska stäppen. Och just dessa teman är bärande för hans soloprojekt Hulkoff. På den nya skivan ”Pansarfolk” har kväner och hunner fått sällskap av vikingar som Ingvar Vittfarne och den mytiske hälsingekonungen Wada. Det tornedalska tonspråket har följaktligen fått sällskap av den skandinaviska vallåtsskalan, vilken bildar grund för mycket av folkmusiken i de nordiska länderna. Just kombinationen av skandinavisk folkmusik och historiska textliga teman tycks ha fallit många på läppen då albumet Pansarfolk gick direkt upp i toppen på försäljningslistorna och ligger där fortfarande när skivan varit ute i snart tre veckor.

På skivan medverkar ett flertal musiker med koppling till svensk folkmusik såsom jag själv, Göran Månsson och Mathias Gyllengam, men även son och sonson till pianisten Jan Johansson. Trummis är Anders Johansson som tidigare spelat med Yngwie Malmsteens Rising Force, Hammerfall och Manowar. Idag är han främst verksam tillsammans med sönerna Nicklas och Kalle i folkmetalbandet Tungsten. Kalle är den som hanterar basen på Pansarfolk.

Varmt välkomna till ett minst sagt vildvuxet samtal där initierade resonemang om musik och historia varvas med mer spekulativa, snåriga och ibland rent humoristiska diskussioner. Då intervjun blev lång med många utvikningar är den uppdelad i två avsnitt där vi låt för låt samtalar om olika musikaliska och textliga aspekter av musiken på Pansarfolk. I detta avsnitt går vi igenom låt 1 till 5, Martialisk, Ingvar, Kung Wada, Hamingja och Hildisvin.

Mycket nöje!

För er som gärna vill stötta Trad-Podden ekonomiskt finns det några olika möjligheter. Besök Patreon.com/tradpodden för mer information. Du kan även swisha valfri summa till 07077471858.

Är ni intresserade av att lyssna till Pansarfolk finns följande möjligheter:

Beställa fysiska skivor:
Faravid recordings: https://faravidrecordings.com/webshop/index.html#!/products/hulkoff---pansarfolk-double-cd

Bengans: https://www.bengans.se/cgi-bin/ibutik/AIR_ibutik.fcgi?funk=visa_artikel&artnr=3799017

CDON.se: https://cdon.se/musik/hulkoff/pansarfolk-52902789

Ginza.se: https://www.ginza.se/product/hulkoff/pansarfolk/593016/

Strömningstjänster:
Spotify: https://open.spotify.com/album/6kuRYCtrhX3MP4eIwVjzVr?si=v5j1-YKrTDeUjuD-sz1jiQ

Apple Music: https://music.apple.com/se/album/pansarfolk/1520206878

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Thomas von Wachenfeldt. Innehållet i podden är skapat av Thomas von Wachenfeldt och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.