Snapphanarna och Göingehövdingen Sven Povlsen - frihetskämpar eller bångstyriga busar?
Avsnitt

Snapphanarna och Göingehövdingen Sven Povlsen - frihetskämpar eller bångstyriga busar?

En brokig och upprorisk skara och en okuvlig man som slogs på danskarnas sida, men som till slut krossades av Stormaktssveriges växande muskler.

I P3 Historia leder Cecilia Düringer lyssnarna genom världshistoriens vindlande berättelser. Varje avsnitt handlar om ett historiskt skeende, med en historisk person i fokus.

Redaktionen för detta avsnitt består av:

Cecilia Düringer programledare och manus Mårten Andersson research och manus Navid Bavey  scenuppläsare Elias Klenell  ljuddesign och slutmix Tove Palén producent

Medverkade i programmet gjorde också Göran Larsson historiker och tidigare chef för Malmö muséer.

Vill du veta mer om snapphanarna? Här är några av de böcker som ligger till grund för avsnittet:

De kallades snapphanar av Kim Hazelius Skånes historia. D. 2, 1376-1720 av Gunnar Wetterberg Snapphanarna skånsk motståndsrörelse eller laglösa mördare? av Alf Åberg Mickel Pedersen Gyding och Svend Povlsen Gynge två Göingehjältar från forna ofredstider  av Torsten Lundberg Loshultskuppen 1676 av Vigo Edvardsson   Snapphanekriget 1675-1679 dokument från en orolig tid av Vigo Edvardsson

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.