”Ska vi förekomma eller förekommas” - Om Kommunals LAS-överenskommelse
Avsnitt

”Ska vi förekomma eller förekommas” - Om Kommunals LAS-överenskommelse

I slutet av 2020 kom Kommunal överens med If Metall, PTK och Svenskt Näringsliv om en ny övergripande överenskommelse om lagen om anställningsskydd (LAS). Överenskommelsen väckte stor uppmärksamhet inom förbundet och är dagens ämne i Förhandlarna. "Att gå med var vår möjlighet att påverka innehållet i det som skulle bli lagstiftning", säger Kommunals chefsjurist Malin Sjunnebo.

I det här avsnittet av Förhandlarna pratar avtalssekreterare Johan Ingelskog med chefsjurist Malin Sjunnebo om vad som föregick Kommunals LAS-överenskommelse tidigare under året. Vilka krav fick Kommunal igenom och vad fick man ge efter för.

"Skulle vi inte gått med i överenskommelsen skulle vi fått lagstiftning, fast sämre än det vi nu blev överens om. Vi skulle inte fått de förbättringar i omställningsavtalet som har varit oerhört viktiga för oss att få på plats", säger avtalssekreterare Johan Ingelskog.

Missa inte det tidigare avsnittet som behandlade LAS-överenskommelsen som du hittar här.

Ljudeffekt från: zapsplat.com

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Kommunal. Innehållet i podden är skapat av Kommunal och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.