Finnjävlarpodden #22 "Engagemanget för elevernas bästa kommer från min egen skoltid"
Avsnitt

Finnjävlarpodden #22 "Engagemanget för elevernas bästa kommer från min egen skoltid"

Victoria och Kristian vill veta vad ett gott ledarskap innebär och bjuder in succérektorn och ledarskapsutvecklaren Malla Taipale för ett samtal. Hon är också Årets sverigefinska kvinna 2019.

Det behövs bara mod, kunskap, kärlek och tydlig kommunikation. Så enkelt sammanfattar Malla Taipale ett gott ledarskap. Hon blev känd som Succérektorn när hon vände utvecklingen och resultaten på flera problemtyngda skolor i Stockholmsförorterna.

Vad finns det för hinder för människan om hon bara har ett mål och har bestämt sig?

Malla Taipale

Barndomen och skoltiden spelar en stor del i Mallas yrkesval och engagemang. Hon förnekar inte heller att det finska i henne påverkat hennes ledarstil, att hon är rakare och mindre konflikträdd än svenskar i gemen. Malla Taipale flyttade till Sverige 1971. Hon tror på finskans framtid i Sverige och ser ett uppvaknande bland yngre sverigefinnar som vill återta språket.

Jag brukar kalla det för rotfyllning när jag åker till Finland och uppdaterar mitt ordförråd. Jag bara lyssnar och läser och suger i mig.

Malla Taipale

I höstas kom hennes andra bok Rektor Sveriges viktigaste chef, som fick en hel del uppmärksamhet. Som bäst skriver Malla Taipale på en ny bok som handlar om föräldrarnas roll i skolan. Malla Taipale blev nyligen utsedd till Årets sverigefinska kvinna 2019. Bakom utmärkelsen står Sverigefinska yrkeskvinnors förbund, som i sin motivering konstaterade att det är just Mallas insatser inom skolan som utgjorde skälet till utmärkelsen.

Programledare: Victoria Rixer & Kristian Borg

Producent: Erkki Kuronen [email protected]

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.