Finnjävlarpodden
Finnjävlarpodden #18 "Kriget, självmord, mörker – det är vad jag byggde min finska identitet på"
Avsnitt

Finnjävlarpodden #18 "Kriget, självmord, mörker – det är vad jag byggde min finska identitet på"

Filmaren Frans Huhta gästar Kristian Borg och Victoria Rixer. Samtalet tar sin utgångspunkt i Frans uppmärksammade film "Tystnadens språk" som handlar om hans mamma som begick självmord.

Behovet att formulera motberättelser, låta egna röster ljuda och skapa egen filmhistoria förenar minoriteter världen över. Finnar i svensk film har tidigare mest porträtterats som clowner, alkoholister eller våldsverkare. De senaste åren har dock en hel del hänt  Kid Svensk, Elina som om jag inte fanns och Populärmusik från Vittula är exempel på filmer som breddat och fördjupat bilden av finnar och sverigefinnar.

Dokumentärfilmaren Frans Huhta från Göteborg använder filmen både för att lyfta allmänmänskliga teman och diskutera sin egen bakgrund. Avsaknaden av finska språket har gjort att Frans förhållande till det finska grundar sig i berättelser och hågkomster. Mörkret och vemodet är ständigt närvarande.

Programledare Kristian Borg & Victoria Rixer

Producent Erkki Kuronen [email protected]

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.