Finnjävlarpodden
Finnjävlarpodden #16 "Man säger det inte rakt ut: Varför ska vi ha finska i Sverige?"
Avsnitt

Finnjävlarpodden #16 "Man säger det inte rakt ut: Varför ska vi ha finska i Sverige?"

I sista Finnjävlarpodden för säsongen gästas Kristian Borg och Victoria Rixer av inte riktiga finnen Kai Latvalehto.

Kai Latvalehto blev känd för en större publik genom dokumentärfilmen Ingen riktig finne (2013) som regisserades av Mika Ronkainen. Filmen följer Kais och hans fars bilresa tillbaka till Göteborg där Kai växte upp, innan familjen åter flyttade till Finland när han var i tidiga tonåren. Filmen i sig var ett led i en process som hade startat några år tidigare när Kai insåg att han förträngt sin sverigefinskhet i över tjugo år.

Jag går där fyrtio år gammal och känner fortfarande att någonting inte är helt rätt. Det här går ju inte över. Jag är tvungen att göra något åt detta.

Om filmen var första delen i Kais identitetsprocess, så är nummer två den omfattande avhandling om sverigefinskhet som han arbetat med under många år och som publiceras senare i år. Idag kallar han sig för finsk sverigefinne ett begrepp som ibland vållar lite huvudbry, både i Sverige och Finland.

Jag är lika mycket göteborgsk som jag är uleåborgare. I vissa avseenden känner jag mig till och med mer hemma i Göteborg. Jag har dubbla rötter.

Arbetet med avhandlingen har inte bara inneburit en större förståelse för den egna identiteten. Genom intervjuer med personer i Sverige med finskt ursprung och all forskning han gjort har hans insikt och intresse för andragenerations- och minoritetsfrågor fördjupats ytterligare. Han är kritisk till hur Sverige hanterar sverigefinskhet och det finska språkets ställning, något han menar bottnar i ointresse:

Man säger det inte rakt ut, men egentligen menar man: Varför ska vi ha finska i Sverige?

Kai Latvalehto är inte färdig med frågan i och med avhandlingen. Han har kommit att betrakta det hela som sin livsuppgift. Att känna sitt ursprung och ha en känsla av sammanhang är helt avgörande för varje människa.

Det som Sverige inte fattar är att sverigefinnar och deras språk är en väsentlig del av Sverige. De tillhör det svenska trädet.

Kai Latvalehto

Programledare Kristian Borg & Victoria Rixer

Producent Erkki Kuronen [email protected]

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.