Lågaffektiva podden

I det här avsnittet av Lågaffektiva podden träffar Terése psykologen Karin Torpadie som jobbar på BNK i Göteborg. (BNK, barnneuropsykiatriska kliniken på Sahlgrenska, är en specialiserad verksamhet som vänder sig till barn och ungdomar med omfattande neuropsykiatriska utvecklingsavvikelser och funktionsnedsättningar). Karin berättar om hur en neuropsykiatrisk utredning går till och vad man som förälder inte behöver oroa sig för när det gäller utredningar och diagnoser (men som det är vanligt att man gör när man börjar tänka på det här med att låta utreda sitt barn och allt vad det innebär).

Karin svarar också på frågan om vad omgivningen behöver tänka mer på när det gäller barn med annorlunda sätt att fungera. Och vad tänker hon om det som allt som oftast blossas upp i media, att neuropsykiatriska diagnoser överdiagnosticeras? Vi avslutar med att prata om lite olika begrepp, som funktionsnedsättning vs funktionsvariation, vad är skillnaden mellan dessa egentligen?

Det låter kanske som jag har avslöjat hela podden nu, men det har jag verkligen inte, så in och lyssna på min mycket kloka och engagerade kollega med en gång! Och tipsa gärna föräldrar som har funderingar på det här med npf och utredningar.

Går att hitta på Soundcloud, iTunes eller Acast, sök på Lågaffektiva podden.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Lågaffektiva podden. Innehållet i podden är skapat av Lågaffektiva podden och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.

Populärt på poddtoppen just nu