Pandemiåret har inneburit att företag i snitt har tagit ett sexårigt kliv i digitaliseringen, ofrivilligt! Teknologifrågor som innan pandemin “lät spännande” och “det här skulle vi kunna göra” - “men det är nice to have”. Det fanns inget incitament att driva den förändring som krävs för att göra en digital transformation.

Om avsnittet:

Målgrupp: allmänhet, ledning, it-folk, företag, ledare, projektledare, management, företagsledning, småföretagare, inköpare, politiker

Lär dig: digitalisering, pandemins effekter, teknologi, affär, relation

Dela poddavsnittet: https://www.effekten.se/teknologins-mojligheter till Facebook, Twitter, Linkedin

Hör Marie Berner Moberg, Sverigechef på VMware, förklara vad som sker just nu. Hennes kunder vittnar: “Det tog oss fem år att få 1000 medarbetare att kunna jobba hemifrån. Nu gick det på fem veckor att få övriga 50 000 att arbeta effektivt hemifrån.” Samtidigt har vi blivit mer personliga och visar inte bara upp vår profession, utan även en del av vårt hem. LinkedIn har förändrats i samma takt och blivit mer Facebook. 81% av anställda över hela världen upplever att de fått en bättre work-life-balance sedan de började arbeta remote. Nästan 60% upplever att de fått ett bättre samarbete med sina kolleger. Antagligen handlar det om att avstånd till kolleger utanför kontoret har krympt, världen har krympt!

En annan effekt är att ledningsgrupperna har fått ökad IT-kunskap och samtidigt nöjdare kunder. IT har gått från att stötta affären till att vara affären för många verksamheter och då måste man ha förståelse för tekniken. Det är i den digitala världen slaget står. Finansbranschen är tydlig här. De stora bankerna står för stabilitet, men de små aktörerna väljs av kunderna på grund av bättre användarupplevelse - från exempelvis gamingvärlden.

Ett annat exempel som rider på vågen nu är den holländska matvarukedjan Picnic som leverar mat på ett hållbart sätt. Genom klimatsmarta rutiner och rutter minskar matsvinn och transporter samtidigt som kunderna känner att det blir bättre för dem.

Här i Sverige arbetar Marie och hennes kolleger med Västra Götalands Region. Läkare i regionen började säga upp sig när administrationen blev för tung, det tog helt enkelt för lång tid att logga in i alla IT-system. Förenklad login (SSO) besparar nu läkaren 40 minuter per dag och vårdpersonalen känner verkligen att de kan lägga mer tid till patienten!

Maries tips för att ta sig an digitaliseringen:

* Släpp teknologin, functions och features. Vad kan teknologin möjliggöra?

* Förstå drivkrafterna bakom trenderna. Varför vill alla till molnet? Finns det andra sätt? Var nyfiken!

* Glöm inte att affärer görs mellan människor. Det är där magin skapas och det är relationen som utvecklar affären.

Marie Berner Moberg,

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Effekten.se. Innehållet i podden är skapat av Effekten.se och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.