Bra Bättre Agil

Nu händer det!

Med glädje startar nu Bra Bättre Agils podd!

I podden kommer jag intervjua personer om deras syn på agilt tankesätt, agila metoder, ledarskap och teamutveckling. Du kommer få ta del av framgångsrecept och lärdomar från projektledare, innovationsexperter, byråchefer, agila coacher, Scrum mastrar, produktägare och många fler.

I podden pratar vi om hur ett agilt arbetssätt används i praktiken och hur man kan jobba för att skapa effektiva och vinnande team.

I första avsnittet intervjuar jag Maria Johansson, projektledare på HiQ. Maria har mer än 16 års erfarenhet av projektledning. Vi diskuterar projektledarens roll, hur de på HiQ jobbar agilt och Maria bjuder på erfarenheter och metoder för att få samman ett team. Maria har massvis med kloka insikter att dela med sig av. Lyssna på intervjun direkt för att ta del av insikterna om hur man som projektledare kan arbeta agilt!

Lämna gärna en kommentar, på www.brabattreagil.se, om vad du tycker om intervjun och dela den gärna vidare!

Allt gott,

Lina Horndahl

Ps. Tillägg – HiQ finns på alla orter som nämns i podden, och även i Göteborg!

I Nästa podd-avsnitt intervjuar jag innovationsexperten Håkan Ozan från Novelty Quest och då är temat agila organisationer. Missa inte det!

 

Transkribering av intervjun med Maria Johansson

Varför har du valt att arbeta som projektledare?

(L)-Välkommen hit Maria, kul att få intervjua dig! Du jobbar som projektledare idag på HiQ, berätta varför du har valt att arbeta som projektledare?

(M)-Det finns så mycket dimensioner i den rollen. Det handlar inte bara om projekt, utan om man tar ordet projektledare, så bara där är det ju två saker som man tittar på. Vi ser till att ett projekt ska lyckas, det handlar om budget om svar det handlar om resultat, om leverans. Men sen är du även ledare, det handlar om de mjuka värdena, det handlar om ledarskap, coachning. Sen har du verksamhetsfrågor som man ska ta, det är kommunikationen, var ska det leda, vilka effekter ska du uppnå? Du har verksamhetspersoner som vill ha svar på budget, ekonomi, prognos. Det är den komplexiteten i rollen som lockar mig. För det är svårt, och jag gillar när det är svårt. Så är det. Och det är svårt fortfarande faktiskt. Det var svårt då 2000 och jag tycker fortfarande att det är svårt, man blir aldrig klar. Men det är et som är kul.

(L)- Är det några utmaningar som du hade då, som du känner att du bemästrar mer nu?

(M)-Ja, man hittar ju en trygghet i vissa saker. Med den utbildningen jag gick i två år kan man ju se att processer och tiden runt ett projekt, modeller, har satt sig i ryggraden och den använder jag mig ofta av för att få ett kvalitetsarbete i det jag gör. För att få en uppföljning, för att trygga mig själv att vad är det för typ av beslut jag vill/måste ha. Så jag har en trygghet i ramarna hur man ska tänka mer strukturmässigt. Men så är det ju så att tiderna förändras. Och om vi pratar om agilt så har det ju blivit mer agilt med åren. Jag gick från vattenfall till agilt. Så det handlar om förändring också, man är aldrig riktigt klar eftersom omvärlden aldrig är riktigt klar. Nu jobbar jag på ett sätt och senare kommer vi jobba på ett annat. Så är det.

Vad gör HiQ?

(L)-Spännande! Och nu jobbar du här på HiQ, där vi sitter idag. Berätta för lyssnarna, vad gör HiQ?

(M)-Ja det här är HiQ Stockholm, vi finns även i Skåne , vi finns i Mälardalen [tillägg: även i Göteborg]. Vi har ett kontor i Moskva, och vi finns i Finland. HiQ är väldigt konsultorienterade, generellt. Vi jobbar även med helhetslösningar när det gäller utveckling och vi finns i alla typer av branscher man kan tänka sig. Det är ett företag som vill och gör, vi kombinerar den digitala leveransen med att uppnå, för att uppnå kundens värde i kommunikation och i sina syften i d

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Lina Horndahl. Innehållet i podden är skapat av Lina Horndahl och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.