Paleoteket - hälsa med en läkande kost och livsstil

Detta är ett lite filosofiskt samtal med Jan Karlsson, grundaren av Gröna Gårdar. Han berättar om hur han tog över familjegården när den endast hade en handfull suggor och mjölkkor. Vi pratar om skiftet från jägar och samlarsamhället till jordbrukssamhället och vad det har det inneburit för oss människor. Bland annat har det enligt Jan bidragit till vårt hänsynslösa utnyttjande av naturresurser. Samtidigt fanns det i den tidigare samhällsstrukturen, som byggde på mindre grupper och byar, en gemenskap och ett ömsesidigt beroende som gav människor en mening med livet.

"Var och en ska odla hälften av sin mat själv, det är kanske enda sättet för att vi ska komma runt den här galenskapen....så att vi förstår hur saker och ting hänger ihop. I och med jordbruket blev vi fråntagna våra rötter."

Vi samtalar också kring:

* Betydelsen av skiftesreformen 1827

* Kor och klimatatet

* Köttets kvalitet - hur det påverkas av vad djuren äter.

* Hur skiljer sig produktion av gräsbeteskött från konventionell produktion.

Intervjuare: Anna-Maria Norman

Läs även här: http://www.paleoteket.se/lantbruk-manniskor-grasbetande-djur-jan-karlsson/

***************

Vill du träffa Jan Karlsson och besöka hans gård?

Var med i Gröna Gårdars initiativ "Häng med en bonde" på Tradera för Musikhjälpen. Ni kan vara med och tävla om detta fina erbjudande fram till 17/12-17 genom att lägga ett bud som går till Musikhjälpen. https://www.tradera.com/item/341356/297836156/hang-med-en-bonde-

Avsnittet presenteras i samarbete med Gröna gårdar, www.gronagardar.se

Vill du ha mer information från oss?

* Prenumerera på podcasten via Itunes, Soundcloud eller i din Podcast-app. Sök på "Paleoteket - läkande kost och livsstil".

* Prenumerera på vårt nyhetsbrev på www.paleoteket.se

* Följ oss på Facebook: www.facebook.com/paleoteket.se

* Följ oss på Instagram: www.instagram.com/paleoteket.se

Ge gärna en gåva: Om du vill stötta det arbete vi gör med podcasten kan du ge en gåva genom att SWISHa till nummer: 1231496728 eller betala till BG 785-9267. Som meddelande skriv "gåva".

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Karl Hultén och Anna-Maria Norman. Innehållet i podden är skapat av Karl Hultén och Anna-Maria Norman och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.

Populärt på poddtoppen just nu