I dagens avsnitt adresserar vi en vanlig fråga som många ställer sig efter att ha bytt till en mer hälsosam kost: ökningen av det så kallade "farliga" LDL-kolesterolet, samt förändringar i blodsocker och blodfetter. Många känner oro över dessa förändringar och frågar sig vad det egentligen innebär.

Vi diskuterar hur LDL-kolesterolet faktiskt kan öka när man konsumerar mer mättat fett, men betonar att det är skräpmat – som mjölmat, färdigmat, socker och växtoljor – som främst bidrar till att göra LDL skadligt. Detta sker genom processer som glykering och oxidation, vilka vi kommer att utforska närmare.

En viktig poäng i denna diskussion är skillnaden mellan små skadade LDL-partiklar och stora, friska sådana. Det är också viktigt att se på helheten av de hälsomarkörer som beskriver metabol hälsa, snarare än att enbart fokusera på enskilda värden.

För de som är intresserade av att fördjupa sig i dessa ämnen, erbjuder vi möjligheten att bli medlem i Hälsodetektiverna. Som medlem har du tillgång till våra medlemsseminarier Alla seminarier spelas in och finns tillgängliga även för de som blir medlemmar senare. För mer information och för att anmäla dig, besök https://www.paleoteket.se/medlemskap/.

För att läsa mer om dagens ämne och hitta relaterade referenser, besök vår hemsida på https://www.paleoteket.se/hur-farligt-ar-hogt-kolesterol/.

Mer från oss: 

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Karl Hultén och Anna-Maria Norman. Innehållet i podden är skapat av Karl Hultén och Anna-Maria Norman och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.