I detta avsnitt utforskar vi historien och utvecklingen av karnivorkosten, en diet helt baserad på animaliska produkter. Intressant nog har kött ansetts som ett vitalt näringsämne sedan länge. Redan under 1800-talet, i de första svenska kostråden, framhölls kött som viktigt för att skapa starka och friska arbetare för den växande industrin. Denna syn på kött som en hälsosam kostkomponent sträcker sig ännu längre tillbaka, till antikens Grekland, där olympiska atleter ofta åt en köttbaserad kost för att prestera sitt bästa.

Idag har dock mycket av denna kunskap om köttets hälsofördelar glömts bort eller förbisetts. I avsnittet diskuteras hur denna glömda kunskap och forskning från 1800- och 1900-talen kan ge oss värdefulla insikter om karnivorkostens påverkan på kroppen.

Du kan läsa artikeln som Karl Hultén har skrivit för tidskriften "Hälsa och funktionsmedicin" här: https://www.halsaochfunktionsmedicin.se/, och den specifika artikeln om karnivorkostens historia här: https://www.paleoteket.se/karnivorkostens-historia/.

Mer från oss: 

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Karl Hultén och Anna-Maria Norman. Innehållet i podden är skapat av Karl Hultén och Anna-Maria Norman och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.