I avsnitt 55 av "Paleotekets podcast - om läkande kost och livsstil" diskuterar vi antinutrienter i maten och deras påverkan på hälsan, särskilt i samband med autoimmuna, inflammatoriska och andra kroniska sjukdomar. I både paleokost och det autoimmuna protokollet (AIP) utesluts spannmål, baljväxter och pseudospannmål, vilka innehåller en stor mängd av dessa antinutrienter.

Vi utforskar de viktigaste antinutrienterna:

  • Enzymhämmare: Dessa påverkar negativt matsmältningsenzymer och finns främst i spannmål, pseudospannmål, mejeriprodukter och baljväxter.
  • Fytater (Fytinsyrasalter): Dessa minskar näringsupptaget genom att binda mineraler som zink och magnesium, och återfinns främst i spannmål och baljväxter, men även i nötter och frön.
  • Lektiner: Dessa växtproteiner stör matsmältningen och tarmslemhinnan och finns bland annat i spannmål, baljväxter, nötter och frön. Exempel på lektiner är prolaminer (som gluten) och agglutinin.

I poddavsnittet får du en ordentlig genomgång av dessa antinutrienter och deras inverkan på kroppen. Detta är särskilt relevant för de som följer en paleo- eller AIP-kost för att hantera autoimmuna och inflammatoriska tillstånd.

Mer från oss: 

Vi uppskattar verkligen om du tar dig tid att recensera "Paleotekets podcast" på

Apple Podcast eller Spotify.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Karl Hultén och Anna-Maria Norman. Innehållet i podden är skapat av Karl Hultén och Anna-Maria Norman och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.