I veckans samhällsvetarpodd försöker vi se vad som händer i EU-valet 26 maj. Kommer högerpopulismen att växa till? Och vad är det som gör att arbetsmarknadsfrågorna är så svåra att debattera i EU? Ursula Berge pratar om detta med statsvetaren Göran von Sydow som är chef för Sieps, forskningsinstitutet som forskar mest om EU-politik i det här landet.

Vi träffade statsvetaren Göran von Sydow för att förstå mer om hur EU fungerar och vad som kommer att hända i EU-parlamentsvalet. Förr var ja eller nej till EU. Nu ser valrörelsen ut att handla om mer eller mindre EU, eller kanske lagom?

Men det är inte bara de dimensionerna som präglar valet. Allt tyder på att högerextrema partier kommer att tillväxa och om de är mindre splittrade efter det här valet, och ändrar strategi i sin syn på EU, kan mycket hända.

- Om högerextrema partier lär sig använda EU-parlamentet i sakfrågor mer än att bara använda det som plattform för att skicka signaler tillbaka till sitt hemland kan stora förändringar och beslutsförlamningar ske, säger Göran von Sydow.

Vi frågar också varför arbetsmarknadsfrågorna alltid blir så konstiga i EU-perspektiv.

- Man måste förstå EU-debatten utifrån att den både har en horisontell dimension och en vertikal. Den horisontella är tex den klassiska höger-vänsterskalan. Den vertikala syftar till att vissa frågor kan bestämmas av EU – högt, men att andra frågor ska bestämmas på nationalstatsnivå, eller lägre, förklarar Göran von Sydow.

- De gemensamma reglerna i EU har ofta bra passform för Sverige, men just vad det gäller arbetsmarknadsfrågor passar de väldigt dåligt för oss. Därför blir de ofta så konstiga i svensk EU-debatt, förklarar Göran von Sydow.

Och på slutet skickar Göran en passning tillbaka till oss i facket:

- Ibland har jag fått intrycket av att svenska fackföreningsrörelsen inte är så intresserad av hur fackförbund i andra EU-länder har det. En viktig EU-ambition vore kanske att stötta dem som ett sätt att långsiktigt också stödja den svenska partsmodellen, avslutar Göran von Sydow.

Men vi pratar också om varför EU går bakåt i demokratiavseenden, varför EU alltid verkar krisa och om vi svenskar har vant oss vid att vara EU-medborgare, eller inte.

Detta och mycket mer får du reda på i veckans Samhällsvetarpodden med Göran von Sydow, chef för Sieps. Ursula Berge frågar ut.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Akademikerförbundet SSR. Innehållet i podden är skapat av Akademikerförbundet SSR och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.