Mathilda Stenbäck befann sig i Barcelona för studier när hennes pappa Thomas ringde. Hon hörde på rösten att något allvarligt hänt.

Thomas berättade så milt han kunde för sin då 19-åriga dotter att han fått diagnosen metastatisk prostatacancer och som inte går att bota.

”Kommer pappa att dö nu, var det första jag tänkte i chocken, berättar Mathilda, innan far och dotter Stenbäck bröt ihop i telefonen.

”Det var första gången jag hört min pappa gråta.”

Nu sitter vi tre år senare i poddstudion och pratar om hur allvarlig och aggressiv cancer drabbar även de närstående. Också för dem stannar livet. Ångesten och de existentiella frågorna om liv och död blir plötsligen påtagliga. För vissa familjer gör cancern att man kommer närmare varandra. För andra är det stigmatiserande och svårt att prata om svår sjukdom.

Thomas Stenbäck fick sin diagnos spridd prostatacancer för tre år sedan. Idag har han ett flertal metastaser runt om i skelettet. Han är inne på sin tredje behandlingsomgång. Tidigare har han genomgått en hormonbehandling och även cytostatika. När cancern inte gav med sig utan spred sig vidare med höga PSA-världen fick han i vintras som en av de första patienterna i landet pröva behandling med sk PARP-hämmare.

Thomas sätter sitt hopp till denna unika behandlingsmetod. Om den inte biter, vad finns då att göra?

Det är de här frågorna vi tar upp i poddsamtalet. Thomas berättar om sin cancerresa. Om PSA-värden som plötsligen skjuter i höjden. Om tuffa behandlingar. Och om att leva under cancerns mörka skugga, och ändå hitta en form av normalitet i familjelivet.

Mathilda har sökt sig till organisationen Ung cancer för att få stöd. Det är svårt att prata med kompisar som inte på djupet förstår när hon pratar om sin pappas cancersjukdom.

I podden pratar vi om att leva med en obotlig cancer, och om hoppet om ny forskning. Vad vill man göra med sitt liv när livet plötsligen blivit ändligt?

Om drömmar och om det finns en sk bucket list? Och om att få aggressiv prostatacancer när man bara är 51 år.

Det närmaste en prognos Thomas fått är läkarens kommentar att han kanske inte behövde sälja sommarstugan, men att han förmodligen kommer att dö av sin cancer.

Lyssna på ett fint och berörande samtal mellan far och dotter.

Programledare är Henrik Frenkel, som själv har spridd metastaserad prostatacancer, och Anna Bill Axelsson, professor och läkare i urologi på Akademiska Sjukhuset i Uppsala.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör prostatacancerpodden. Innehållet i podden är skapat av prostatacancerpodden och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.