RikaTillsammans | En podd om privatekonomi

I dagens avsnitt diskuterar vi klimathotet med klimat- och hållbarhetsexperten Sören Andersson. Jag ska inte sticka under stol med att det är ett jobbigt avsnitt. Jag har inte tidigare insett hur allvarlig hela klimatkrisen är och hur mycket jag själv är skuld till det.

100 000 kr i en global indexfond ger i genomsnitt upphov till 3 ton/år koldioxid, en miljon kronor ger upphov till 30 ton/år, att resa till Thailand 5 ton och så vidare. Det ska sättas i relation till att om man gör en klimatbudget - som är rättvis och jämlik för alla - fram till 2050, så har vi alla bara 38 ton att spendera per person. Inte per år, utan totalt. För mig och Caroline var det som att ta det röda pillret i Matrix och få en käftsmäll samtidigt.

Tidigare har jag tänkt att jag ändå gör gott genom att vi klimatkompenserar, men inte ens det är särskilt bra. Sören går så långt att han kallar klimatkompensation för vår tids avlatsbrev och nästan värre än att inte gör någonting. Särskilt eftersom man då är medveten om problemet men fortsätter som vanligt med att släppa ut koldioxid. Problemet är nämligen att koldioxiden kommer ut i atmosfären, inte var den släpps ut.

För en gångs skull diskuterar vi inte så mycket lösningar, men de ligger ju så klart i att ändra sin livsstil, framförallt konsumtion och resande, men även i vårt fall som handlar om sparande. Det här är ett ämne som vi kommer att komma tillbaka till.

Läs gärna mer på:

https://rikatillsammans.se/klimatbudget/

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Jan och Caroline Bolmeson. Innehållet i podden är skapat av Jan och Caroline Bolmeson och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.