Ålfiske har en lång tradition i Sverige och vi svenskar har ätit ål både som fattigmatsföda och som delikatess. Men den europeiska ålen är klassad som akut hotad. Ålbeståndet har minskat kraftigt under 1900-talet och i Sverige råder idag ett generellt förbud mot att fiska ål.

Samtidigt som det finns ett utbrett problem med tjuvfiske av ål så sker det även lagligt ålfiske i svenska vatten. Omfattningen är begränsad, licenserna få och restriktionerna hårda.

Så vem får fiska ål och varför tillåts fiske om arten är hotad? Och hur ska man som konsument veta om ålen man köper är lagligt fiskad?

Medverkande:

Håkan Wickström, ålforskare SLU Aqua

Sofia Brockmark, utredare HaV

Mikael Nordh, ålfiskare Karlshamn

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Landet. Innehållet i podden är skapat av Landet och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.