EU-migranterna

Vad är skillnaden mellan en rumänsk och en svensk hipster? Och varför har de rumänska trendsättarna helt plötsligt börjat lyssna på den bespottade romska musikgenren manele?

I serien EU-migranterna följer vi de svenska journalisterna Aaron Israelson och Nana Håkansson som har lämnat Sverige för att bo och arbeta i Rumänien. Aaron kallar sig entreprenör och planerar att starta en gatutidning i Bukarest som ska säljas av fattiga romer, medan journalisten och skribenten Nana gör sitt yttersta för att bli rumänsk kulturkvinna och proffsminglare i den rumänska huvudstaden. Samtidigt ger de oss helt nya perspektiv från Rumänien, ett land som i Sverige mest förknippas med en kommunistdiktator som avrättades för 25 år sedan, korruption, fattigdom, romofobi och personer som reser utomlands för att tigga.Programmet EU-migranterna produceras i Nana Håkanssons lägenhet i Bukarest och är en mix mellan köksbordstalkshow och reportageradio från gator och salonger. I det andra avsnittet får två nyrumänerna lära känna den unga rumänska kulturella medelklassen. Alexa Sferle, som levt både i Sverige och i Rumänien, kommer till köksbordet och berättar vad som skiljer den svenska och den rumänska hipstern åt och siar om nya trender i Rumänien 2016. Efter det går Nana och Aaron på nattklubb och träffar Ira Merzlichin och Vlad Stoica som i motvind har jobbat för att få in den bespottade rumänsk-romska musikgenren manele på Bukarests inneställen. Och så får vi förstås höra om hur det går för EU-migranterna Nana och Aarons integreringsprocess i deras nya hemland. Producent: Tommie JönssonProgramserien EU-migranterna görs av produktionsbolaget Rundfunk Media för Sveriges Radio.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.