I avsnitt 31 av Nörderiet ger vi oss ut i fält tillsammans med David Börjesson och Kent Olsson som arbetar som vilthandläggare respektive spårsäkrare på Länsstyrelsen Skåne. Ämnet är rovdjur och i dagarna kom beskedet att två vargar bildat ett revir i Skåne.

När vi spelade in podden hade det myckna snöandet i februari skapat ovanligt bra förutsättningar för spårning och inventering. Detta är ett av Länsstyrelsens uppdrag inom förvaltningen av de stora rovdjuren, i Skånes fall varg, lo och kungsörn. I avsnittet följer vi med ut och vittjar viltkameror i trakterna av Lönsboda, vi lär oss hur en erfaren spårare arbetar och inte minst pratar vi såklart en hel del om vargen. Observera att det i avsnittet talas om en tänkbar vargetablering vilket beror på att inspelningen gjordes innan vi fick reviret bekräftat.

Om du som privatperson upptäcker ett spår som du misstänker har avsatts av varg eller lodjur vill vi gärna ta del av det. Ta en närbild på spåret rakt ovanifrån tillsammans med någonting av bestämd storlek (linjal, bilnycklar snusdosa etc) och skicka till: [email protected]

Om du är tamdjursägare eller jagar i områden med stora rovdjur och har frågor kring rovdjursförekomst eller vill ha rådgivning är du välkommen att kontakta oss via mail eller telefon till någon av våra vilthandläggare.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Länsstyrelsen Skåne. Innehållet i podden är skapat av Länsstyrelsen Skåne och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.