Under corona-pandemin har efterfrågan på hundar ökat och många människor längtar efter att få utöka familjen med en gullig liten valp. Men det här har inte bara gynnat svenska uppfödare utan även kriminella som köper billiga valpar utomlands och säljer dem med god förtjänst i Sverige. Handel med djur är en attraktiv marknad för kriminella nätverk och omsätter miljardbelopp i Europa. Under första kvartalet 2021 har tullen i Skåne stoppat ungefär lika många illegala hundtransporter som under hela förra året. Hundsmugglingen är inte bara bedräglig mot hundköparna utan även ett smittskyddsproblem. Den riskerar att föra med sig hundar in i landet som inte är vaccinerade mot rabies.

Men hur ska jag som hundköpare kunna veta om hunden jag vill köpa är illegalt införd i landet? I avsnitt 32 av Nörderiet berättar Länsstyrelsen Skånes djurskyddsinspektörer Sonia Ögren Kull och Mattias Gårdlund om hur hundsmugglingen går till, om varningstecken att ge akt på och frågor som är bra att ställa i samband med ett valpköp.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Länsstyrelsen Skåne. Innehållet i podden är skapat av Länsstyrelsen Skåne och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.